Nationaal Douanecongres 2018

11 oktober 2018 | WTC Rotterdam

Sprekers

Dagvoorzitter

 • Roelof Hemmen
  Voormalig anchorman RTL Nieuws / Presentator BNR Radio

  Roelof Hemmen was anchorman van het RTL Nieuws en bij BNR Radio presenteert hij B.L.T. BNR Lunchtime. Hij begon zijn carrière als politieverslaggever bij de `Haagsche Courant’, werkte voor de Telegraaf en vond daarna zijn stek bij het RTL Nieuws, als parlementair en algemeen verslaggever en de laatste jaren als presentator. Roelof Hemmen is geen voorleesmachine, maar een journalist in hart en nieren, die met liefde en passie het nieuws wil vertellen. Op de juiste toon: afstandelijk, maar toch betrokken. Met humor als het kan, maar altijd met verstand van zaken. Hij is een onafhankelijk journalist. Bij elkaar heeft Roelof Hemmen twintig jaar ervaring in bijna alle facetten van de journalistiek, maar hij is nog altijd even nieuwsgierig als toen hij zijn eerste stukje schreef. Hij versloeg als politiek verslaggever talloze Haagse drama’s.

Plenair

 • Ruud Veltenaar
  Internationaal trendwatcher en friskijker

  Men noemt mij vaak een geboren spreker en een bevlogen trendwatcher. Ik studeerde filosofie aan de Sorbonne Université en de Columbia University in NYC en International Business Management aan Harvard. Mijn visie, inzichten en humoristische anekdotes zijn gebaseerd op meer dan 25 jaar ervaring als ondernemer en bestuurder bij bedrijven als McKinsey in de VS, Volmac, RAET, Wegener en Planet Internet. Tevens was ik een decennium lang chairman van een venture capitalist en investeerde ik in technologie bedrijven op alle continenten. Als filosoof en TEDx spreker zet ik mensen aan het denken over hun eigen toekomst in een snel transformerende wereld.

   

 • Roel van 't Veld
  Adviseur op het gebied van Europese (douane) samenwerking bij Douane Nederland

  Roel van 't Veld is adviseur op gebied Europese (douane) samenwerking bij Douane Nederland. De afgelopen jaren was Roel actief binnen Douane Nederland op verschillende dossiers op het snijvlak van Europees beleid en Nederlandse uitvoering. Voor Douane Nederland is Roel aanspreekpunt Brexit voor het Ministerie van Financiën en andere stakeholders.

  https://douane-inzicht.nl/article/318603102

 • Pauline Bastidon
  Head of European Policy at the Freight Transport Association

  Pauline Bastidon is Head of European Policy at the Freight Transport Association, one of the UK’s largest trade associations which represents the transport interests of companies moving goods by road, rail, sea and air. Pauline manages the Brussels office of FTA and represents the interests of FTA members towards EU institutions. Pauline leads on FTA’s policy work on Brexit, both in Brussels and in the UK. As part of her role, she liaises with the European Commission Article 50 Task Force, officials from various member states in charge of Brexit matters, the UK Department for Exiting the European Union and other relevant UK departments and agencies. Her role also involves providing FTA & its members with an informed and factual view of implications of exit from the EU.

Panellid

 • prof. dr. Yao –Hua Tan
  Professor of Information and Communication Technology

  Yao-Hua Tan is professor of Information and Communication Technology at the Faculty of Technology, Policy and Management at Delft University of Technology. He is also the Programme Director of the Master in Customs and Supply Chain Compliance programme at the Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). He was coordinator and/or scientific coordinator of various EU-funded projects on IT innovation and e-customs to make international trade safer, more secure and efficient; e.g. ITAIDE, CASSANDRA, CORE. Yao-Hua Tan published five books and over 200 conference papers and journal articles.

 • prof. dr. Albert Veenstra
  Scientific Director Dinalog

  Albert Veenstra is scientific director of the Topconsortium for Knowledge and Innovation of the Dutch Topsector Logistics and professor of International Trade Facilitation and Logistics at the Eindhoven University of Technology (School of Industrial Engineering and Innovation Sciences). His main responsibility is in the execution and maintenance of the innovation agenda for the logistics industry in the Netherlands. 

  Lees meer

Sessies

 • Yuri Florentinus
  Customs Compliance Manager voor Pincvision

  Yuri Florentinus is een bevlogen en belezen manager met veel passie en aandacht voor zij vakgebied. Hij is Customs Compliance Manager voor Pincvision. Daarvoor is hij werkzaam geweest als Country Head Export Control and Customs bij Siemens Nederland NV en jarenlang als docent exportcontrole en douanezaken voor de Siemens Learning Campus. Yuri is ook actief als gastdocent met als vakgebied exportcontrole-, sanctie- en embargo regelgeving voor evofenedex.

 • Charles van den Berg
  VAT PARTNERS BV

  Charles van den Berg is in 1999 afgestudeerd als fiscaal jurist aan de Universiteit Leiden, met als specialisme indirecte belastingen. Hij startte zijn carrière in de internationale praktijk bij EY. In 2005 is Charles overgestapt naar PwC waar hij de energiepraktijk voor de indirecte belastingen heeft geleid. Per 1 december 2012 is Charles overgestapt naar Luminous Tax Matters. Sinds 2015 is hij onafhankelijk BTW-consultant. Daarnaast is hij BTW-docent voor onder andere de MCTA-opleiding van evofenedex.

 • Johann Barlach
  co-founder of Variolytics GmbH

  Johann Barlach is co-founder of Variolytics GmbH, a manufacturer of analytical devices. Johann graduated from RSM’s Master in Supply Chain Management and wrote his thesis as part of the Honors Class on Customs and Trade Compliance. 

 • Alicia Zwanikkenberg
  evofenedex

  Alicia is werkzaam bij evofenedex. Haar specialisatie ligt op het terrein van het wegvervoer (CMR), de logistiek en het zeevervoer. Alicia heeft een brede adviespraktijk op het gebied van het (internationale) goederenvervoer en logistiek. Zij houdt zich onder meer bezig met geschillen over schade en aansprakelijkheid, adviseert over kwesties aangaande eigendoms-, retentie- en pandrechten en heeft veel ervaring met het opstellen en uitonderhandelen van logistieke contracten. Namens evofenedex neemt zij ook de lobby voor Incoterms 2020 en digitalisering van de logistieke keten voor haar rekening.

  Alicia is hiervoor als wetenschappelijk docent verbonden aan de opleiding Commercial Law LL.M., een opleiding die zij zelf cum laude heeft afgerond. Alicia publiceert regelmatig over actualiteiten in vervoers- en verzekeringsrechtelijke tijdschriften. Alicia is lid van de Nederlandse Vereniging voor Vervoerrecht (NVV) en de Young Maritime Law Association (YMLA).