Sessies

Beschrijving themasessies Nationaal Douanecongres 2025

  1. VAT in a Digital Age: de laatste ontwikkelingen

    De Europese Commissie heeft met 'VAT in the Digital Age' (ViDA) een ambitieus voorstel gepresenteerd om het btw-stelsel binnen de EU te moderniseren. Sinds de aankondiging zijn er significante ontwikkelingen geweest. ViDA introduceert onder andere real-time digitale rapportage via e-facturering, herziene btw-regels voor digitale platforms en vereenvoudigde btw-registratie voor grensoverschrijdende transacties.
    Wat betekenen deze wijzigingen voor uw organisatie? Hoe kunt u zich voorbereiden op de implementatie van deze nieuwe regels? Robert-Jan biedt u een actueel overzicht van de laatste ontwikkelingen en bespreekt de praktische implicaties voor uw organisatie.

    Robert-Jan Brethouwer | Grant Thornton

  2. AEO en Trust & Check Trader: naar een nieuwe vorm van vertrouwen

    De rol van de Authorised Economic Operator (AEO) staat volop in beweging, mede door de introductie van het nieuwe concept Trust & Check Trader. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de AEO-status, de relatie met de Douane en uw bedrijfsprocessen? Rob de Bakker van Customs Knowledge neemt u mee in de laatste ontwikkelingen en bespreekt hoe bedrijven kunnen inspelen op de veranderende verwachtingen rondom vertrouwen en compliance. Ontdek hoe u uw organisatie optimaal voorbereidt op deze toekomstgerichte aanpak.

    Rob de Bakker | Customs Knowledge

  3. Kleine lettertjes, grote gevolgen: grip op (Expeditie)voorwaarden

    De Nederlandse Expeditievoorwaarden – voor veel expediteurs en hun klanten een slechts administratieve formaliteit. Zelden worden ze daadwerkelijk gelezen of besproken en in de praktijk spelen ze nauwelijks een rol in de (dagelijkse)samenwerking. Pas wanneer zich een geschil voordoet, krijgen deze voorwaarden opeens gewicht bij het verdelen van verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden.
    In deze sessie nemen Lidwina Hoekstra en Géjanne Sibma u mee in de wereld van algemene voorwaarden, met speciale aandacht voor de Nederlandse Expeditievoorwaarden. Ze gaan in op de vraag wanneer de voorwaarden deel uitmaken van de overeenkomst, lichten enkele cruciale bepalingen toe en bespreken wat er gebeurt wanneer meerdere sets voorwaarden met elkaar in conflict raken – ook wel bekend als de battle of forms. Deelnemers krijgen handvatten om de Nederlandse Expeditievoorwaarden bewuster te gebruiken en valkuilen in de toepassing te vermijden. 
    Kortom, een sessie die uw contractuele positie verstevigt, vóórdat het erop aankomt.

    Géjanne Sibma en Lidwina Hoekstra  | Customs Knowledge

  4. De verplichtingen als fiscaal vertegenwoordiger

    Marja praat u tijdens deze sessie bij over uw verplichtingen als fiscaal vertegenwoordiger, met dit keer de nadruk op de risico’s en veelgemaakte fouten in de praktijk. In plaats van stil te staan bij de verschillende vormen van fiscale vertegenwoordiging, gaat zij dieper in op de verantwoordelijkheden die hiermee gepaard gaan. Zo is het van belang om exact te weten voor wie u optreedt als vertegenwoordiger en onder welke omstandigheden de invoer-btw daadwerkelijk aftrekbaar is. Het feit dat u als fiscaal vertegenwoordiger optreedt, betekent immers niet automatisch dat de verlegde invoer-btw ook aftrekbaar is.
    Daarnaast bespreekt Marja hoe het zit met (lege) BV’s van ondernemingen buiten de EU en of zij verplicht zijn een fiscaal vertegenwoordiger aan te stellen. Ook komt aan bod wanneer fiscale vertegenwoordiging verplicht is, welke rapportageverplichtingen er gelden en welke gegevens u in uw administratie moet bewaren. Tot slot wordt stilgestaan bij de risico’s van aansprakelijkheid: waarvoor kunt u als fiscaal vertegenwoordiger daadwerkelijk verantwoordelijk worden gehouden?

    Marja van den Oetelaar | The VAT Consultancy Firm

  5. Terug naar de basis bij classificatie; juridische onderbouwing is maatwerk

    De techniek staat niet stil. De manier van indelen anno 2025 is niet meer te vergelijken met de manier van indelen van pakweg 10 tot 15 jaar geleden. Digitalisering doet zeker bij indelen zijn intrede. De opmars van AI is niet meer te stuiten. Het moment waarop met een druk op de knop een code wordt geregenereerd, lijkt steeds dichterbij te komen. Is dit een ontwikkeling waar we met belangstelling of juist met argusogen tegemoet zien?
    Indelen doe je met “gezond borenverstand”. Je “ruikt” aan, “proeft” van, “voelt” aan en kijkt naar goederen om tot indeling te komen. Vervolgens zet je wellicht hulpmiddelen in. Denk aan een databank met jurisprudentie, de EBTI-databank om tot een vergelijk te komen of AI om meer informatie te krijgen en misschien wel een indelingsvoorstel.
    Het echte werk is en blijft echter mensenwerk. Overwegen, vergelijken, afstrepen, afpellen, negatief uitleggen en lezen, heel veel lezen (aantekeningen en toelichtingen). Dat is de enige juiste manier op goed te kunnen indelen. Tijdens deze themasessie doen we dit nog een keer voor. Aan de hand van een boodschappentas vol met artikelen. Verbaas en verwonder u over de indeling. Uiteraard met plaats voor een vrolijke noot (van post 0802 of, zo u wilt, van post 2008).

    Bram van Breukelen en Theo Jonker | Customs Knowledge 

  6. Duurzaamheidswetgeving vertaald naar het aangifteproces

    De EU voert steeds meer klimaat- en duurzaamheidsregels in, zoals CBAM en EUDR. Dit betekent dat een groeiend aantal bedrijven te maken krijgt met tijdrovende en administratieve verplichtingen. Maar hoe vertaalt u deze regels naar het aangifteproces? Welke douaneregelingen kunt u strategisch inzetten om de administratieve last te verminderen? En hoe gebruikt u informatie uit uw douaneaangiften voor uw rapportages?
    In deze sessie vertalen Jurjen en Sander de klimaat- en duurzaamheidsregels naar het aangifteproces. Ze delen praktijkvoorbeelden, inzichten van andere bedrijven en nemen u mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van klimaat en duurzaamheid waar u de komende jaren als douaneprofessional mee te maken krijgt.  

    Sander Bouman en Jurjen Groeneveld | Stratech Logistic

  7. Rente in douanekwesties: kostenpost of kansen?

    Rente wordt vaak gezien als een (vervelende) bijzaak, maar in douanekwesties kan het juist grote financiële gevolgen hebben, zowel negatief als positief. Denk aan de heffing van rente op achterstallen in de UTB naar aanleiding van een controle na invoer, of de vertragingsrente die wordt geïnd indien een UTB niet tijdig is betaald. 
    Wanneer is rente verschuldigd, wanneer heb je recht op een vergoeding van rente en hoe wordt de hoogte van de rente dan bepaald? In deze sessie nemen Bart Boersma en Rianne Jorritsma-Bykanov je mee in het complexe speelveld van de verschillende typen rente. Ze bespreken niet alleen de financiële risico’s, maar leggen ook uit waar juist kansen liggen om een rentevergoeding bij de Douane te claimen of schade te beperken.
    Laat je informeren én inspireren door praktijkvoorbeelden, actuele jurisprudentie en strategische inzichten!

    Bart Boersma en Rianne Jorritsma-Bykanov | Customs Knowledge

  8. Douane en IT: de laatste ontwikkelingen

    De digitalisering van douaneprocessen continueert. CERTEX speelt hierin een belangrijke rol als koppelvlak tussen nationale douanesystemen en de achterliggende EU-systemen waar handhavingspartners en EU-agentschappen op zijn aangesloten. Daarnaast staat de implementatie van centralised clearance import en centralised clearance export op de agenda, om bedrijven vanuit een lidstaat aangiften te kunnen laten doen binnen de EU.
    Wat betekenen deze ontwikkelingen voor uw organisatie? Waar staan we momenteel en wat kunt u verwachten in de nabije toekomst? Ridvan Taci brengt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en geeft inzicht in de impact op uw douane- en trade compliance-processen.

    Ridvan Taci | Beurtvaartadres

  9. Ontwikkelingen en kansen op het gebied van export control

    Waar staat een marktdeelnemer in een wereld vol, elkaar snel opvolgende, ontwikkelingen: op het gebied van (handels)oorlogen en strategische belangen en op het snijvlak van beperkingen en kansen? In een tijd met steeds complexere handelsstromen, is het voor marktdeelnemers essentieel om grip te krijgen op hun partners en te controleren of deze stromen in lijn zijn met de strategische belangen van de EU én daarbij de eigen belangen te bewaken en kansen te benutten.

    In deze themasessie nemen Lidwina Hoekstra en Christian Vijfschagt u mee in de ontwikkelingen en kansen op het gebied van export control. Sluit ook aan en maak uzelf en uw organisatie toekomstbestendig in een dynamisch en steeds veranderend geopolitiek speelveld.

    Christian Vijfschagt en Lidwina Hoekstra | Customs Knowledge 

  10. e-Commerce Action Plan

    De explosieve groei van e-commerce vraagt om een toekomstbestendige aanpak op Europees niveau. Met het e-Commerce Action Plan wil de Europese Commissie een stevig kader neerzetten voor efficiënte douaneprocessen, nauwere samenwerking tussen douane- en markttoezichtautoriteiten en heldere standaarden voor productveiligheid.
    Wat betekenen de voorgestelde maatregelen voor de afhandeling van e-commercezendingen, de rol van marktdeelnemers en de verplichtingen rond productveiligheid? Jos Hupperetz deelt in deze sessie zijn actuele inzichten. 

    Jozef (Jos) H.M. Hupperetz 

  11. E-commerce: booming business, maar wie draagt het risico?

    E-commerce is momenteel booming business. Bedrijven als AliExpress, Shein, Temu en Amazon hebben met hun slimme platforms en ongekende schaalgrootte een substantieel deel van de Europese markt veroverd. Veelal gaat het om goederen met een lage waarde die massaal en snel worden verzonden.
    Maar deze aantrekkelijke markt brengt niet alleen weelde met zich mee. Voor bedrijven die zich bezighouden met de (douane)logistieke dienstverlening, spelen ook aanzienlijke risico's. Vaak hebben zij Chinese opdrachtgevers, zodat directe vertegenwoordiging geen optie is. Hierdoor doen Europese dienstverleners de douaneaangiften voornamelijk op eigen naam en dus voor eigen rekening of met toepassing van indirecte vertegenwoordiging. In beide gevallen loopt de dienstverlener onbeperkte risico’s met verstrekkende gevolgen.
    Bart Boersma en Géjanne Sibma nemen u tijdens deze sessie mee in de wereld van e-commerce en aansprakelijkheid. Ze lichten toe hoe deze aansprakelijkheid kan worden beperkt en hoe bedrijven grip kunnen houden op hun risico’s. Een sessie die iedere dienstverlener in de e-commerce simpelweg niet mag missen!

    Géjanne Sibma en Bart Boersma | Customs Knowledge  

  12. Van boeven naar boetes – de nieuwe douanerealiteit, een jaar later

    Sinds 1 juli 2024 is het doen van een onjuiste aangifte onder de Algemene douanewet geen strafbaar feit meer, maar een overtreding waarvoor een bestuurlijke boete kan worden opgelegd. Wat is er veranderd in de praktijk van toezicht en handhaving?
    Dianne Beurskens – Weijers (voormalig boete-fraude coördinator en contactambtenaar Douane) deelt haar inzichten na een jaar nieuwe realiteit. Wat betekent deze verschuiving van strafrecht naar boeterecht voor bedrijven? Hoe ziet de handhaving eruit in de praktijk, waar liggen de risico’s, en wat zijn aandachtspunten als je als bedrijf met een bestuurlijke boete wordt geconfronteerd?
    Een sessie vol actuele inzichten en praktische tips voor iedereen die zich bezighoudt met douanezaken en compliance.

    Dianne Beurskens – Weijers | Customs Knowledge

  13. Douanewaarde bij e-commercezendingen

    Hoe moet u de douanewaarde vaststellen bij e-commercezendingen en verbonden partijtransacties en wat is toegestaan in de strijd tegen ondergewaardeerde goederen? Nieuwe rechtspraak, discussies binnen de douane expertgroep douanewaarde en de plannen om het douanerecht te hervormen, voorzien in inzichten die helpen bij de beantwoording van deze vragen.

    Tijdens deze sessie gaat Martijn Schippers daarop in, zodat u weer op de hoogte bent van de laatste douanewaardeontwikkelingen.

    Martijn Schippers | RSM Erasmus Universiteit

  14. EUDR 

    Op 30 december 2025 treden de verplichtingen uit Verordening (EU) 2023/1115 – ook wel aangeduid als de ontbossingsverordening (EUDR) – deels in werking. Vanaf dat moment zijn marktdeelnemers en handelaren verplicht gepaste zorgvuldigheid te betrachten bij het op de markt brengen of verhandelen van hout, koffie, cacao, rubber, rundvlees, palmolie en soja.

    De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bereidt zich voor op het toezicht op deze verordening en heeft hiervoor diverse activiteiten ondernomen. Deze worden toegelicht in de presentatie. Zo heeft de NVWA procedures opgesteld, inspecteurs aangenomen en opgeleid, en de verordening toegelicht aan brancheorganisaties. Ook zijn testinspecties uitgevoerd. De wijze waarop de NVWA toezicht zal houden, komt uitgebreid aan bod in deze sessie.

    Tieme Wanders | NVWA